Skip to main content

Artikler som begynner med A

AFP i offentlig sektor

11 juni 2008
  • I forbindelse med lønnsoppgjøret i offentlig sektor har en ekspertgruppe ledet av Jan-Erik Støstad vurdert mulige tilpasninger i avtalefestet pensjon (AFP) for denne sektoren. Ekspertgruppa har vurdert ulike måter å håndtere eventuelle tilpasninger i AFP i offentlig sektor til ny folketrygd og AFP i privat sektor i lønnsoppgjøret 2008.

AFP i offentlig sektor

11 juni 2008
  • I forbindelse med lønnsoppgjøret i offentlig sektor har en ekspertgruppe vurdert mulige tilpasninger i avtalefestet pensjon (AFP) for denne sektoren.

AFP i offentlig sektor

26 mai 2008
  • Partene i meklingen er enige om at eksisterende AFP ordning skal avløses av en ny AFP-ordning som er tilpasset regelverket i den nye alderspensjonen.

AFP i privat sektor = AFP i Spekter-området

09 april 2008
  • Spekter og arbeidstakerorganisasjonene oppnådde enighet i de innledende sentrale forhandlingene i går. Forhandlingsprotokollen viser at den fremforhandlede avtalen i privat sektor om ny AFP-ordning fra 2010, også skal innføres i Spekter-området. En del av Spekters medlemsvirksomheter har offentlig tjenestepensjonsordning med tilknyttet AFP-ordning. Partene legger til grunn at de endringer som eventuelt blir gjort i disse ordningene, vil få virkning for de virksomhetene som når endringen vedtas, har slik ordning.

Alternativ modell for AFP

04 april 2008
  • I forbindelse med arbeidet i det partssammensatte AFP-utvalget ba LOs samfunnspolitiske avdeling Fafo om å legge frem et forslag til en modell for fremtidens AFP som på den ene siden skulle tilfredsstille Fellesforbundets hovedkrav om at de samlede ytelsene til de som går av ved 62 år skal bli på samme nivå som i dag, og som på den andre siden tilfredsstiller det sentrale målet til regjeringen og stortingsflertallet om at personer som velger å fortsette å jobbe mellom 62 og 67 år skal få uttelling for dette i form av høyere pensjon. Det ble videre forutsatt at modellen skulle være innenfor de eksisterende økonomiske rammene for ordningen. Tove Midtsundstad, Axel West Pedersen og Jon M. Hippe presenterer resultatet av Fafos arbeid i notatet «Alternativ modell for AFP».

AFP: presentasjonen av utvalgsinnstillingen i Pensjonsforum 4.mars

07 mars 2008
  • AFP-utvalgets sekretariatsleder, Roar Bergan, presenterte hovedtrekkene i utvalgets rapport på seminaret i Pensjonsforum 4.mars. Foredraget finner du ved å klikke på linken Pensjonsinfo i venstremenyen. Her har vi også lagt ut en utredning fra Unio om AFP.

AFP-kravene er klare

29 februar 2008
  • LO ruster seg til forhandlingene om AFP i årets tariffoppgjør. Representantskapet i LO vedtok nylig hvilke krav de vil stille i forhandlingene om en ny AFP-ordning i privat sektor. Blant kravene er at AFP-tillegget skal utformes slik at de som ikke har arbeidsinntekt etter avgang som AFP-pensjonist skal ha en livslang pensjon som er på dagens nivå. Videre krever LO at AFP-tillegget skal økes for å kompensere for eventuelle levealdersjusteringer.

AFP i søkelyset i Pensjonsforum

14 februar 2008
  • Seminaret i Pensjonsforum mandag 3.mars setter AFP på dagsorden. AFP-utvalget la i forrige uke fram sin rapport, uten å enes om en felles AFP-modell. Utvalgets sekretariatsleder Roar Bergan skal på seminaret redegjøre for rapporten og de ulike modellene som er skissert. Deretter blir det en paneldiskusjon, der de ulike modellene og deres implikasjoner drøftes i et mer faglig perspektiv. Panelet er satt sammen av forskerne Tove Midtsundstad (Fafo), Axel W. Pedersen (NOVA) og Knut Røed (Frischsenteret), samt professor Asbjørn Rødseth (Universitetet i Oslo). Seminaret ledes av daglig leder i Fafo, Jon M. Hippe.
    Medlemmene i Pensjonsforum vil få sÊrskilt invitasjon.

Ansatte i Royal Mail til streik?

03 oktober 2007
  • Fagforenngen til postansatte i Royal Mail i Storbritannia, Communication and Workers Union (CWU) iverksetter trolig en todagers streik fra torsdag 4. oktober, for å demonstrere mot Royal Mails (Postverket i Storbritannia) planer om å lukke den ytelsesbaserte tjenestepensjonsordningen. Totalt 130 000 personer vil bli omfattet av streiken, om ikke Royal Mail og CWU kommer til enighet om hvordan denne og andre saker man er uenige om, videre skal behandles. Royal Mail signaliserte før helgen at de ønsker å drøfte med CWU hvordan selskapet skal håndtere det gigantiske underskuddet i pensjonsfondet på 6,6 milliarder pund, men ingen avklaring er kommet. Royal Mail signaliserte allerede i februar et ønske om å lukke ytelsesordningen for nye medlemmer og åpne en innskuddsbasert ordning, men det er ikke tatt endelig standpunkt i saken.

Alderspensjon i folketrygden

25 april 2007
  • Den nye alderspensjonen i Norge kan oppsummeres med følgende hovedpunkter;

    • Alle sparer til sin egen pensjon: For hvert år med inntekt settes et beløp tilsvarende en andel på 18,1 % av inntekten opp til 7,1 G inn i pensjonsbeholdningen. Størrelsen på denne pensjonsbeholdningen vil være avgjørende for hvor mye en får utbetalt i pensjon.
    • Alle år teller med i pensjonsopptjeningen: alderspensjonen blir beregnet på bakgrunn av pensjonsbeholdningen som tjenes opp for alle år i arbeid fra fylte 17 år til fylte 75 år. Dette erstatter den tidligere besteårsregelen der det kun var inntekten i de 20 beste inntektsårene som påvirket pensjonsnivået.
    • Alle må betale for at vi lever lenger: hvert kull bærer risikoen for sin egen levealder. Pensjonen vil beregnes og justeres i forhold til forventet levealder.
    • Alle kan kombinere arbeid og pensjon: det vil være mulig å jobbe så mye man vil samtidig som man får utbetalt pensjon.

    Et gjennomgående trekk ved det nye norske systemet for alderspensjon i folketrygden er at det skal stimulere til deltakelse i arbeidslivet.

AFP

20 april 2007
  • AFP er en frivillig tidligpensjonsordning for personer som har fylt 62 år. AFP gjelder for arbeidstakere som arbeider på en arbeidsplass med tariffavtale der AFP inngår i denne. Det finnes 5 ulike AFP ordninger, tre i privat sektor og to i offentlig sektor. I tillegg finnes det en førtidspensjonsordning innenfor landbruket som har visse likhetstrekk med AFP.

    Det opprinnelige målet med AFP var å gi arbeidstakere med belastende yrker en mulighet til å gå av med pensjon før de nådde pensjonsalderen i folketrygden. Ønsket var å gi en del arbeidstakere en verdig avgang fra arbeidslivet, eller en gradvis avtrapping mot pensjonering. AFP er sammensatt av tre elementer. Disse elementene er grunnpensjon, tilleggspensjon og AFP-tillegg. Grunnpensjonen tilsvarer beregnet alderspensjon fra folketrygden, tilleggspensjonen er avhengig av hvor høy inntekt arbeidstakeren har hatt, likevel slik at alle er sikret en tilleggspensjon tilsvarende særtillegget i folketrygden og AFP-tillegget er et flatt kronetillegg som varierer mellom ordningene.

    I tariffoppgjøret i privat sektor i 2008 ble det enighet om å omgjøre ordningene fra en tidligpensjonsordning til en påslagsordning. Dette innebærer at AFP blir en tilleggspensjonsordning uten avkorting mot inntekt fra arbeid. De som tar ut AFP fra 2011 skal omfattes av denne endringen.

    I offentlig sektor ble det i tariffoppgjøret i 2009 ble det bestemt at AFP ordningen videreføres som tidligpensjonsordning. Denne videreføres med noen justeringer av dagens regelverk med fortsatt avkorting mot arbeidsinntekt.