Skip to main content

Reduksjon i tjenestepensjoner i privat sektor i Storbritannia

Antallet aktive medlemmer i tjenestepensjonsordninger i privat sektor falt med 400.000 fra 2006 til 2007 i Storbritannia. Dette kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Office of National statistics (ONS).

De siste tallene fra Occupational Pension Schemes Survey 2007 avslører at det totale antall medlemmer i tjenestepensjonsordninger, sett bort fra personlige gruppepensjonsordninger, økte svakt fra 26,5 millioner i 2006 til 26,7 millioner i 2007. Samtidig er det slik at antallet aktive medlemmer i ordninger i privat sektor falt med 400 000 til 3,6 millioner medlemmer. Tallene viser også at antallet aktive medlemmer i privat sektor med ytelsesordninger falt med 10 %, fra 3 millioner til 2,7 millioner. Også antallet medlemmer i privat sektor med innskuddsordninger ble redusert med 10 %, fra en million til 900.000.

Denne utviklingen er, ifølge konsulentfirmaet Watson Wyatt, dramatisk og overgår spådommene fra den britiske Pensjonskommisjonen fra 2004. Pensjonskommisjonen anslo et nivå med 1,6 – 1,8 millioner aktive medlemmer med ytelsespensjon og en framtidig økning. Statistikk viser nå at antallet medlemmer med ytelsesordninger i privat sektor falt fra 1,4 millioner i 2006 til 1,3 millioner i 2007.

På tross av de nyeste tallene hevdes det at ytelsesordningene ikke har dødd ut fullstendig, selv om foretakene som fortsatt holder på slike ordninger er få. De aller fleste foretak oppfatter kostnadene knyttet til ytelsesordninger for å være for store og uforutsigbare. Arbeidsgivere har betydelig flere tidligere ansatte enn nåværende ansatte i ytelsesordningene. Etter hvert som koblingen mellom et firmas pensjonsordning og dets nåværende drift blir svakere ser man at foretaksledelsene har et økt fokus på å gjøre opp tidligere etablerte pensjonsforpliktelser.