Skip to main content

Østerrike

Nedenfor gis en beskrivelse av hovedelementene i Østerrikes pensjonssystem.

Det offentlige pensjonssystemet
Det offentlige pensjonssystemet er et ytelsesbasert system med en behovsprøvd ordning for lavinntektsgrupper. Østerrike har gjennomført pensjonsreformer i flere omganger, senest med virkning fra 1. januar 2005. Formålet medden siste reformen er å skape et ensartet system for all arbeidstakere under 50 år,somgradvis skal erstatte de mange og ulike ordningene som i dag eksisterer for arbeidstakere i privat sektor, selvstendig næringsdrivende, bønder og tjenestemenn.

Det tjenes opp pensjonsrettighetertilsvarende 2% av lønnsinntekten per år. Denne prosentandelen vil imidlertid gradvis reduserestil 1,78% innen 2009. Ytelsesnivået bestemmes av de gjennomsnittlige inntekteneav de15 beste årene, men skal økes til gjennomsnittet over 40 åri 2028. Taket på pensjonsytelsen er satt til 80% av gjennomsnittsinntekten som yrkesaktiv, over en forsikrings-/bidragsinnbetalingsperiode på 45 år (tidligere 40 år).

Pensjonsytelsene reguleres årlig med endringen i konsumsprisindeksen.Pensjonsalderen er 65 år for menn og 60 år for kvinner, men pensjonsalderen for kvinner skal økes til samme nivåsom for mennover en innfasingsperiode mellom 2024 og 2033.Også for tidligpensjon er det ulike formellealdersgrenser for menn og kvinner - henholdsvis 61,5 og 56,5 - men forskjellen vil bli utlignet over tid,da tidligpensjoneringikke lenger vil være mulig etter 2014. Pensjonsfradragetved tidligpensjonering er for tiden 4,2% per år.

Pensjonsavgiften, som i dag varierer mellom grupper,vil bli fastsatt til 22,8% for alle grupper (som i dag for arbeidstakere).
Tjenestepensjonsordninger
Tjenestepensjonsordningene har liten utbredelse i Østerrike, først og fremst på grunn av sjenerøsiteten i det offentlige pensjonssystemet.Kun 413 000 personer hadde opptjent rettigheter i en tjenestepensjonsordning i 2004, tilsvarende 13% av alle arbeidstakere. En obligatorisk ordning - the severance pay - innebærer likevel at alle arbeidsgivere skal sette av 1,53% av ansattes månedslønn i et eget fond. Når arbeidskontrakten opphører, kan den enkelte velge å få utbetaltbeløpet det oppsparte utgjør som en engangssum, eller som en livsvarig årlig pensjonsytelse.
Individuell pensjonssparing
Individuell pensjonssparing er lite utbredt. Dette må ses i sammenheng meddet høye kompensasjonsnivået i den offentlige pensjonsordningen.