Skip to main content

Få bytter jobb etter fylte 50 år

Bare 5–6 prosent av arbeidstakerne over 50 år bytter jobb i løpet av et år. Til tross for at folk over 50 jobber stadig lenger, har denne andelen vært stabil siden tidlig på 2000-tallet.

Ifølge tall fra OECD er det bare islendingene i Europa som i større grad enn nordmenn velger å bli i den jobben de har etter de har fylt 50 år. Dette er sannsynligvis først og fremst uttrykk for at norske seniorer har trygge og stabile jobber som de trives i.

Samtidig viser tidligere undersøkelser at arbeidsgivere nøler med å kalle inn seniorer over 57–58 år til jobbintervju. Innelåsingsmekanismer i pensjonsreglene – slik som faren for å miste retten til AFP og opptjeningsreglene for offentlig tjenestepensjon – kan også gjøre det ulønnsomt å bytte jobb for ansatte i offentlig sektor og i private AFP-virksomheter. Vår analyse viser at andelen seniorer som bytter jobb er lavest i offentlig sektor. Vi klarer derimot ikke å dokumentere at AFP i privat sektor har negativ virkning på andelen som bytter jobb, som vi skulle forvente.

Pensjonsreformen legger opp til at vi må arbeide lenger når levealderen øker. Aldringen av befolkningen gir dessuten i seg selv økt behov for arbeidskraft fremover. Manglende muligheter til mobilitet blant folk over 50 vil kunne gjøre det vanskeligere å opprettholde den høye yrkesaktiviteten. Blant annet kan det medføre at enkelte slutter tidligere i arbeid enn de ellers ville gjort. I tillegg kan det bidra til å forsterke mangelen på arbeidskraft i noen bransjer og føre til overskudd på arbeidskraft i andre.