Skip to main content

Kommentar till OECD:s skattning av framtida pensionsnivå i Sverige

I rapporten ”Pension at a Glance 2011” jämför OECD olika länders pensionssystem på ett övergripande och bra sätt. I rapporten redovisas bl.a. måttet kompensationsgrad, definierat som pensionen vid 65 års ålder som andel av arbetsinkomsten vid 64 år. Syftet med denna promemoria är att jämföra OECD:s beräkningar av genomsnittlig kompensationsgrad före skatt med Pensionsmyndighetens egna beräkningar och försöka förklara de skillnader i resultaten som finns.

OECD har, liksom EU kommissionen, publicerat analyser av den förväntade nivån på pensionerna i sina respektive medlemsländer. Av de många mått som organisationerna använder är måttet ”kompensationsgrad”, dvs. pensionen (den allmänna samt tjänstepensionen) uttryckt som andel av slutlönen, det som fått mest spridning i svenska medier. Kompensationsgraden beräknas för en typfallsindivid som går i pension vid 65 års ålder. I OECD:s beräkningar är individen född 1988 och i kommissionens beräkning är personen född 1982. Kompensationsgraden för dessa typfall har av kommissionen i en rapport beräknats till drygt 48 procent och i en senare rapport till nästan 52 procent. I OECD:s exempel är andelen nästan 54 procent. Pensionsmyndighetens beräkning för motsvarande typfall är drygt 62 procent.


Vi har i denna promemoria i huvudsak jämfört våra egna beräkningar med OECD:s. Det beror på att OECD:s beräkning är de senaste och att OECD, till skillnad från kommissionen, redovisar sina resultat uppdelat på allmän pension och tjänstepension. Det underlättar en jämförelse av resultaten. Vidare är skillnaden mellan kommissionens senaste beräkning och OECD:s så begränsad att den olikheten är av mindre intresse. Vi gör bedömningen att vår förklaring till varför OECD:s beräkning skiljer sig från vår även förklarar skillnaden i förhållande till Kommissionens beräkningar.


Skillnaden mellan OECD:s beräkningsresultat och Pensionsmyndighetens kan till större del förklaras av att OECD, som det förefaller, inte beaktar följsamhetsnormen i inkomstpensionssystemet. Normen innebär att delningstalet blir lägre och därmed blir den initiala pensionen högre. I tabell 1 ges några jämförande nyckeltal mellan OECD och myndighetens beräkningar.