Skip to main content

Seminar i Pensjonsforum 13.februar: Hva venter med ny uførepensjon?

Ny uføretrygd trådte i kraft 1. januar 2015. Den nye uføretrygden erstatter den foregående ordning med uførepensjon, og gjøre det blant annet lettere å kombinere trygd og arbeid. Det nye systemet gjorde det også nødvendig å endre uføreordningene i tjenestepensjonene.

11. februar 2015

Stortinget vedtok i mars 2014 nye regler for uførepensjon i lovbestemte offentlige pensjonsordninger for å tilpasse disse til den nye uføretrygden i folketrygden. Disse endringene trådte i kraft 1. januar 2015.

Videre har Finansdepartementet har lagt fram frem lovforslag om nye rammer for uførepensjonsordninger i skattefavoriserte private tjenestepensjonsordninger, disse endringene er også tilpasset den nye uføretrygden i folketrygden. Forslaget behandles nå i Stortingskomiteen.

I dette seminaret analyserer vi helheten i det nye systemet og hvilke nye problemstillinger og utfordringer det reiser. Vi ser også på utviklingen i uførepensjoneringen. Roar Bergan fra Arbeids- og sosialdepartementet har vært sentral i dette arbeidet, og han vil gjennomgå den nye uføretrygden og presentere den nye ordningen for offentlig sektor og forslaget som foreligger for privatsektor. Videre vil Ole Christian Lien fra NAV presentere hvilken innvirkning pensjonsreformen har den hatt på bruken av helserelaterte ytelser, herunder uførepensjon. NAV har blant annet gjort analyser av hvordan nye fleksible uttaksregler for alderspensjon påvirker bruk av de helserelaterte trygdeytelser, deriblant uførepensjon. Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet og Kristin Diserud Mildal fra NHO, som begge kjenner dette området godt, vil kommentere på kjennetegn og utfordringer ved det nye systemet ut fra et ståsted i arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.

Invitasjon er sendt til Pensjonsforums medlemmer.

Program:
 
09:00 - 09:10  Introduksjon v/ Jon Hippe, Fafo , møteleder
09:10 - 09:50 Roar Bergan, Arbeids- og sosialdepartementet , «Ny uføretrygd»
09:50 – 10.10 Pause med enkel servering (25 min)
10:10 – 10:50 Ole Christian Lien, NAV, «Pensjonsreformen: hvilken innvirkning har den hatt på bruken av helserelaterte ytelser?»
10.50 – 11:20 Kommentar ved Kristin Diserud Mildal, NHO
11.20 – 11.50 Kommentar ved Steinar Fuglevaag, Fagforbundet
11:50 Spørsmål