Skip to main content

Når bør man ta ut alderspensjon?

Det er mange som har gitt råd fra ulike pensjonseksperter om når man bør starte uttaket av pensjon. Rådene har ofte vært at tidlig uttak av alderspensjon – gjerne fra 62 år – lønner seg. Vi har sett på i hvor stor grad dette stemmer. Det er mange ulike forhold som har betydning for når det lønner seg å ta ut alderspensjonen rent økonomisk. Valg av forutsetninger har stor betydning for resultatene. I denne artikkelen gir vi en oversikt over de viktigste av disse forholdene, og viser beregningseksempler med ulike forutsetninger for å illustrere hva som lønner seg i ulike situasjoner.

Pensjonsreformen ga fra 2011 muligheten til selv å velge når man vil ta ut alderspensjon mellom 62 og 75 år og til å kombinere arbeid og alderspensjon. Et aktuelt spørsmål er om man bør vente med å ta ut alderspensjon til man slutter i arbeid, eller om man bør ta ut alderspensjonen tidlig og kombinere arbeid og alderspensjon i noen år. Det er ikke mulig å gi noe eksakt svar på når det rent økonomisk lønner seg å ta ut alderspensjon. Årsaken er at svaret avhenger av så mange forskjellige forutsetninger. Våre beregninger viser likevel at kvinner i de fleste situasjoner er best tjent med å vente med uttaket av alderspensjon til de slutter i arbeid.


For menn varierer resultatene mer. For menn med inntekt over gjennomsnittet eller med formue over grensen for formuesskatt, taler mye for at det beste uansett er å utsette uttaket til de slutter i arbeid. Dersom rentenivået fortsatt holder seg lavt slik mange prognoser tilsier, vil det også for de fleste andre menn lønne seg å vente med uttaket. Hvis rentenivået øker og blir på nivå med gjennomsnittlig lønnsvekst eller høyere, kan derimot uttak fra 62 år lønne seg for mange. Det samme gjelder for menn med forventet levealder betydelig under gjennomsnittet for menn. For begge kjønn gjelder det at man uansett når man tar ut alderspensjon, bør vente med uttak av privat AFP eller privat tjenestepensjon til man slutter i arbeid.


Hovedforklaringen er at justeringen av alderspensjonen for uttaksalder skjer basert på faktiske tall for levealder for en tiårsperiode. Fordi levealderen stadig øker, kan folk i realiteten regne med å leve lenger enn dette. Justeringen for levealder er den samme for begge kjønn. Siden kvinner lever lenger enn menn, er det derfor særlig gunstig for kvinner å vente med å ta ut alderspensjon. En annen viktig forklaring er skatt på renteinntekter. Slik skatt reduserer avkastningen om man tar ut alderspensjonen fra 62 år og sparer hele eller deler av pensjonen.