Skip to main content

NHO: Vurder overgang til innskudd

NHO mener at bedrifter med ytelsespensjon bør vurdere å legge om sine pensjonsordninger til innskuddspensjon.

Ytelsesordninger kan i fremtiden gi høye kostnader og økt ansvar for blant annet rentegaranti på nye utstedelser av fripoliser. Bakgrunnen for at NHO gir denne anbefalingen er at det i neste uke ventes et forslag til Banklovkommisjonen om ny regulering av fripoliser.

Som følge av et kommende EU-direktiv om endrede soliditetsregler, kalt Solvens II, vil forsikringsselskapene og pensjonskassene få økte kapitalkrav. Situasjonen er spesielt utfordrende på grunn av det lave rentenivået. Kapitalkrav knyttet til fremtidig utstedelse av fripoliser kan bli særlig krevende.

NHO vil anbefale sine medlemmer å vurdere om man eventuelt skal forberede en prosess knyttet til overgang fra ytelses- til innskuddspensjon. De som allerede er kommet i gang med slike prosesser, bør vurdere å gjennomføre overgangen før eventuelle nye bestemmelser eller vilkår kan påvirke byrdefordelingen mellom bedrift, forsikringsselskap og den ansatte.

NHO jobber aktivt for at bedriftene ikke skal bli påført en vesentlig kostnadsøkning som følge av de mulige endringene, samt at bedriftene får tilstrekkelig tid til å gjøre eventuelle endringene og tilpasningene.

Hvilke konkrete anbefalinger og forslag som måtte komme fra Banklovkommisjonen er fortsatt uklart. Oppdatert informasjon vil bli lagt ut på NHOs hjemmesider, så snart vi får nærmere kunnskap under fanen Arbeidsliv- Pensjon og forsikring http://www.nho.no/pensjonogforsikring/