Skip to main content

Nok pensjonssparing i Norge? Og, status i tjenestepensjonsmarkedet

Det avholdes møte i Pensjonsforum 16.mai med tittelen "Nok pensjonssparing i Norge? Og, status i tjenestepensjonsmarkedet".

 

OECD i samarbeid med EU kommisjonen initierte i 2012 prosjektet «Retirement Savings Adequacy». Formålet med prosjektet er å estimere hvorvidt arbeidstakere sparer nok til pensjon og hvor mye den enkelte arbeidstaker vil spare i ulike pensjonsordninger. Den norske landrapporten er utarbeidet av Jon Hippe på Fafo sammen med aktuar Hans Gunnar Vøien. I denne landrapporten estimeres fremtidig pensjon fra folketrygd, tjenestepensjon og AFP basert på inntektsdata for hele befolkningen. Den nye norske landrapporten vil offentligjøres i Pensjonsforum 16. mai.

Andre del av møtet vil reise spørsmålet hva status nå er i utviklingen av tjenestepensjonsmarkedet i Norge. Partene i arbeidslivet representert ved Lars E. Haartveit (Virke) og Eystein Gjelsvik (LO) vil gi sin analyse og vurderinger. Det er interessant å få forståelse for de vurderinger som nå gjøres av endringsbehov i lyse av debatten rundt det nylig avsluttede lønnsoppgjøret i frontfaget, ny lovmessig mulighet for hybrid sammen med fortsatt venting på overgangsregler og varig ytelses pensjon samtidig som debatten går høyt om fripoliser og andre spørsmål i pensjonsmarkedet. 

Tid: Fredag 16. mai 09.00 – ca. 12.00

Sted: Fafo, auditoriet i Borggata 2b

Program:

Velkommen – Åsmund Hermansen (Møteleder)

09.00-09.45 - Retirement Savings Adequacy - Norsk landrapport til OECD - Hippe og Vøien

09.45-10.30 - Status i tjenestepensjonsmarkedet ved Eystein Gjelsvik (LO)

10.30 -10.45 - Pause

10.45-11.30 Status i tjenestepensjonsmarkedet ved Lars E. Haartveit (Virke)

11.30-12.00 – Kommentarer