Skip to main content

Nye analyser fra NAV: ´Effekter av pensjonsreformen – nye tall for pensjonering og sysselsettingª og ´Hvorfor blir det flere uførepensjonister?ª

Ole Christan Lien vil på dette seminaret presenterer de nyeste tallene for pensjonering og sysselsetting. Torunn Bragstad vil presentere en fersk artikkel hvor de ser på de to viktige årsaker til de trekkene vi observerer når det gjelder uførepensjonering, nemlig den demografiske utviklingen, og konsekvensene av store reformer innenfor det helserelaterte stønadssystemet. Avdelingsdirektør i Arbeidsdepartementet Roar Bergan vil gi en kommentar til begge innlegg.


Alderspensjonsreformen trådte i kraft fra januar 2011. Med den ble fleksibel pensjoneringsalder mellom 62 og 75 år innført. I teorien er det enkelte elementer med innføringen som kan ha positiv påvirkning på sysselsettingen, mens andre elementer kan ha negativ påvirkning. Det er dessuten valgt ulike løsninger for AFP i privat og offentlig sektor. Ole Christan Lien vil på dette seminaret presenterer de nyeste tallene for pensjonering og sysselsetting.

Fra 2007 har det vært en stadig sterkere økning i antall nye uførepensjonister hvert år, særlig gjelder dette for yngre aldersgrupper og for kvinner. Dette har gitt opphav til uro og spekulasjon om hva som er i ferd med å skje. Torunn Bragstad vil presentere en fersk artikkel hvor de ser på de to viktige årsaker til de trekkene vi observerer, nemlig den demografiske utviklingen, og konsekvensene av store reformer innenfor det helserelaterte stønadssystemet.

Avdelingsdirektør i Arbeidsdepartementet Roar Bergan vil gi enkommentar til begge innlegg.


Tid: Fredag 15. juni- 0900 – ca. 11.35

Sted: Fafo, auditoriet i Borggata 2b

Program:

09:00 - 09:10 Introduksjon v/ Jon M. Hippe (møteleder)


09:10 - 10:00 Ole Christian Lien, NAV «Effekter av pensjonsreformen – nye tall for pensjonering og sysselsetting» (50 min)

10:00 – 10.25 Pause med enkel servering (25 min)

10:25 – 11:15 Torunn Bragstad, NAV «Hvorfor blir det flere uførepensjonister?» (50 min)

11:15 – 11:35 Kommentarer ved Avdelingsdirektør i Arbeidsdepartementet Roar Bergan (20 min)

11:35 Spørsmål og diskusjon