Skip to main content

Pensjonsforum 22. november: Ny lov om tjenestepensjon fra 2014 – hva nå?

Pensjonsforum inviterer til møte 22.november med temaet:Ny lov om tjenestepensjon fra 2014 – hva nå? Les mer om programmet her.

Ny lov om tjenestepensjon fra 2014 – hva nå?

Finansdepartementet har utarbeidet et lovforslag til nytt forsikringsbasert produkt. Forslaget er på en del punkter forskjellig fra det Banklovkommisjonen la fram. Det er nå et felles produkt og det er ingen overgangsordning, samtidig som tidligere kapital ikke kan konverteres til ny ordning. I stats-budsjettet heter det:
"Det er av hensyn til arbeidsgivere, arbeidstakere og leverandører av pensjon viktig at rammebetingelsene for skattefavoriserte kollektive alderspensjoner i privat sektor avklares raskt. Regjeringen ønsker derfor å legge til rette for at forslaget om rammer for nytt alderspensjonsprodukt i Prop. 199 L (2012-2013) kan vedtas og iverksettes fra årsskiftet. Departementet vil samtidig legge opp til å øke de forskriftsfastsatte maksimalgrensene for årlige innskudd i innskuddspensjon, slik at de blir i harmoni med maksimalsatsene i det nye produktet."
Dermed er det god grunn til å stille spørsmålet: Hva vil nå skje i pensjonsmarkedet? Hvordan vil bedrifter faktisk tilpasse seg? Hva er ansattes respons? Avvikles eller lukkes ytelsesordninger selv om vi ikke kjenner reglene for en videreføring av ytelsespensjon? Blir det ytterligere overgang til innskudd eller er forsikringsbasert tjenestepensjon i sin nye form et alternativ. Og, ikke minst, hva med fripolisemarkedet og håndteringen av administrasjonsreserver når det kan komme en ny bølge av fripoliser. Hvordan vil ansatte prioritere og hva velger de ansattes organisasjoner?
I dette seminaret vil Finansdepartementet ved Åse Natvig presentere lovforslaget. Vi har også utfordret henne til å kommentere veien videre for tjenestepensjonsmarkedet og betydningen for fripolisesystemet. Videre har vi utfordret Geir Tore Nygaard i NIP til å gjøre sine vurderinger av hva som nå vil skje og hvilke valg og tilpasninger bedrifter og ansatte står overfor. Fra næringen selv kommer Bjørn Atle Haugen i DNB. Og, ikke minst, Eystein Gjelsvik fra LO og Kristin Diserud Mildal fra NHO vil kommentere og knyttet debatten sammen.
Program:
Ny lov om tjenestepensjon – hva nå?
Fredag 22. november kl 09.00 – 12.00
09.00-09.10 Velkommen – Jon M. Hippe Fafo
09.10-09.50 Forslag til nytt alderspensjonsprodukt – Åse Natvig, Finansdepartementet
09.50-10.30 Ny muligheter – hva er de avgjørende tilpasningene og hva vil skje? – Geir Tore Nygaard, Norwegian Insurance Partner
10.30-10.50 Pause med enkel servering
10.50-11.30 Det nye pensjonsmarkedet sett fra selskapenes side – Bjørn Atle Haugen, DNB Livsforsikring
11.30-12.00 Hva nå? Kommentarer fra Eystein Gjelsvik, LO og Kristin Diserud Mildal, NHO